JSN Blank - шаблон joomla Продвижение

 

 

Effect of lifting time and drying method on yield, quality
and Aspergillus flavus incidence on rainfed groundnut

 

Abdelrahman K. Osman and Mohamed ElFatih K. Ali
ElObeid Research Station,
Agricultural Research Corporation, ElObeid, Sudan

 

 

ABSTRACT
Two experiments were conducted over a period of five years from 1985 to 1989, at ElObeid Agricultural Research Station Farm to study the effect of lifting time and drying method on yield, grade, kernel moisture content and aflatoxin incidence of rainfed groundnut. A randomized complete block design with three replications was used. Seven lifting times were made at 10 - day intervals, starting at 80 days and continuing up to 140 days after planting. Four drying methods were tested, two traditional ones, in which the plants were stacked with pods placed in the centre of the heap or packed over each other, and the other two included inverted windrows with pods upward and a new suggested method in which plants were stacked with pods placed up exposed to direct sunlight and air current. Lifting time significantly (P = 0.05) affected yield and its grade. Early lifting increased the percentage of immature pods and resulted in low yield of poor grade, while late lifting increased the underground losses and decreased intact yield. Significant (P=0.05) positive correlation was found between lifting time and pod infection with A. flavus. Higher A. flavus infection was observed at late lifting. The results of the drying method experiment indicated that the level of aflatoxin contamination varied from one season to another. In the new suggested method and the inverted windrow method, the drying rate is faster and the percentage of contaminated samples was lower than that of the two traditional drying methods. To obtain high intact yield of good grade and reduced aflatoxin contamination, it is recommended to lift the crop at 100 -110 days from planting and dry it for 8 days by stacking the plants with pods placed upward, so as to expose the pods to direct sun-light and air current.

 

 

 


تأثير مواعيد القلع وطريقة التجفيف على الإنتاجية والجودة وحدوث الصوفان الأخضر
في الفول السوداني المطري
عبد الرحمن خضر عثمان ومحمد الفاتح خالد علي
محطة البحوث الزراعية بالأبيض
ص.ب 429 – الأبيض، السودان
الخلاصة


اجريت تجربتان لمدة خمس سنوات(1985- 1989) بمزرعة محطة بحوث الأبيض الزراعية بولاية شمال كردفان، لدراسة تأثير ميقات القلع وطريقة التجفيف على الإنتاجية والجودة وحدوث الصوفان الأخضر في الفول السوداني المطري. تم استخدام تصميم القطاعات العشوائية الكاملة بثلاث مكررات. إحتوت التجربة على سبعة مواعيد للقلع كان الأول بعد 80 يوماً من موعد الزراعة، و إستمر القلع على فترة كل عشرة أيام حتى 140 يوما. طرق التجفيف الأربعة التي تم اختبارها شملت إثنين من الطرق التقليدية حيث تكوم النباتات و توضع الثمار فى داخل الكوم، أو ترص فوق بعضها البعض، إضافة لطريقة الخطوط المقلوبة حيث توضع النباتات مقلوبة فى خطوط طويلة وطريقة جديدة مقترحة، حيث توضع النباتات فى اكوام تكون الثمار فيها متجهة إلى أعلى مواجهة ضوء الشمس وتيار الهواء المباشر. أثرت مواعيد القلع تأثيراً معنوياً (P = 0.01) على الإنتاجية والجودة، حيث أدى القلع المبكر إلى ارتفاع نسبة البذرة غير الناضجة وبالتالي الى انخفاض الإنتاجية ووزن المائة حبة، بينما أدى القلع المتأخر إلى زيادة الفاقد تحت الأرض وتدني الإنتاجية المحصودة. تلاحظ أن هنالك علاقة معنوية(P = 0.05) بين إصابة الثمار بفطر الصوفان الأخضر ومواعيد قلع المحصول، حيث إرتفعت نسبة الإصابة في القلع المتأخر. أوضحت نتائج تجربة طرق التجفيف أن مستوى التلوث بالصوفان الأخضر يتباين من موسم لآخر. تلاحظ في طريقة التجفيف الجديدة المقترحة وطريقة الخطوط المقلوبة، أن معدل فقد الرطوبة من البذور كان أسرع، و كذلك إنخفضت النسبة المئوية للعينات الملوثة بالفطر، مقارنة بطرق التجفيف التقليدية. من نتائج هذه الدراسة يُوصى بقلع الفول المطري في الفترة ما بين 100 إلى 110 يوماً من الزراعة وتجفيفه فى اكوام تكون فيها الثمار متجهة لأعلى معرضة لأشعة الشمس وتيار الهواء المباشر لفترة ثمانية أيام.

 

للمشاهدة اضغط هنا

 

 

 

 

Go to top